دامنه چیست؟ آشنایی با انواع سطوح نام دامنه

دامنه چیست؟ آشنایی با انواع سطوح نام دامنه

تایم مطالعه: ۱۳ دقیقه
تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۰۴/۳۱
فهرست مطالب

دامنه چیست؟ دامنه یا Domain نام یک وب‌سایت است که به طور منحصر به فرد برای شناسایی و دسترسی به آن استفاده می‌شود. هر دامنه شامل دو بخش اصلی است: نام دامنه (Domain Name) و پسوند (Extension).

نام دامنه، بخشی از آدرس وب‌سایت است که توسط کاربران برای دسترسی به سایت استفاده می‌شود. به عنوان مثال، دردرس “www.example.com”، “example” نام دامنه است. این مورد می‌تواند شامل حروف، اعداد و خط تیره (-) باشد باید منحصر به فرد باشد.

پسوند دامنه، بخشی از دامنه است که نوع وب‌سایت را مشخص می‌کند. معمولاً پسوندهای معروف شامل “.com”، “.”، “.org” و “.edu” هستند. هر پسوند دامنه ممکن است محدودیت‌ها قوانین خاص خود را داشته باشد. به عنوان مثال، “.edu” برای موسسات آموزشی و “.” برای سازمان‌های دولتی استفاده می‌شود.

برای خرید دامنه، شما می‌توانید به یک رجیسترارامنه معتبر مراجعه کنید. رجیسترارها سازمان‌هایی هستند که اجازه ثبت دامنه را در پسوندهای مختلف دارند. برخی از رجیسترارهای معروف شامل GoDaddy، Namecheap و Google Domains هستند. با استفاده از سرویس‌های رجیست قرار، شما میتوانید نام دامنه مورد نظرود را جستجو کنید و در صورت در دسترس بودن، آن را خریداری کنید.

در ادامه با سایت کافه وردپرس همراه باشید تا به یک بخش دیگر از آموزش وردپرس بپردازیم و بدانید Domain چیست.

Domain یا دامنه چیست؟

Domain یا دامنه چیست؟

نام دامنه برای افراد از لحاظ قابلیت حفظ و به خاطر سپردن آسان‌تر، مقرون به صرفه‌تر و بهتر فهمیده شدن استفاده می‌شود. به جای اینکه کاربران بخواهند آدرس IP پیچیده را به خاطر بسپارند، می‌توانند نام دامنه را استفاده کنند. سرویس DNS (سیستم نام دامنه) وظیفه ترجمه نام دامنه به آدرس IP مربوطه را بر عهده دارد. هنگامی که کاربر یک نام دامنه را در مرورگر خود وارد می‌کند، مرورگر از سرویس DNS درخواست ترجمه آن نام دامنه به آدرس IP می‌دهد و با دریافت آدرس IP، وب‌سایت مربوطه را برای کاربر بارگزاری می‌کند.

به عنوان مثال، وقتی شما “www.example.com” را در مرورگر خود وارد می‌کنید، مرورگر درخواست ترجمه این نام دامنه را به سرویس DNS می‌دهد. سپس سرویس DNS آدرس IP مرتبط با “www.example.com” را به مرورگر ارسال می‌کند (مثلاً ۶۶.۲۴۹.۶۶.۱). سپس مرورگر از این آدرس IP برای بارگزاری و نمایش وب‌سایت example.com استفاده می‌کند.

در این فرآیند، کاربران قادرند با استفاده از نام دامنه‌ها به راحتی وب‌سایت‌ها را مشاهده کنند بدون اینکه نیازی به حفظ و استفاده از آدرس‌های IP پیچیده داشته باشند.

چه کسی نام دامنه را مدیریت می کند؟

نام‌های دامنه توسط ثبت‌های دامنه (Domain Registries) مدیریت می‌شوند، که رزرو نام دامنه را به ثبت‌کنندگان واگذار می‌کنند. هر کسی که می‌خواهد یک وب‌سایت ایجاد کند، ابتدا باید نام دامنه مورد نظر خود را با یک Registrar ثبت کند. در حال حاضر بیش از ۳۰۰ میلیون نام دامنه ثبت شده وجود دارد.

نام دامنه (Domain) چگونه کار می‌کند؟

وقتی شما یک نام دامنه را در مرورگر خود وارد می کنید، فرآیند زیر رخ می دهد:

۱. مرورگر شروع به ارسال درخواست می‌کند: مرورگر شما ابتدا یک درخواست HTTP یا HTTPS را به سرور DNS (Domain Name System) ارسال می کند. این سرورهای DNS برای ترجمه نام دامنه به آدرس IP متناظر استفاده می شوند.

۲. جستجوی Name Server‌ها: سرور DNS شروع به جستجوی Name Server هایی می کند که مربوط به نام دامنه مورد نظر است. Name Server‌ها معمولاً توسط میزبان وب (مثل ابر دِراک) مدیریت می شوند و اطلاعات DNS را بر روی آن ها نگهداری می کنند.

۳. درخواست به Name Server: سرور DNS درخواست خود را به Name Server مربوطه ارسال می کند تا آدرس IP مربوط به نام دامنه را دریافت کند. این درخواست شامل نام دامنه مورد نظر است.

۴. پاسخ از Name Server: Name Server مورد نظر، آدرس IP متناظر با نام دامنه را به سرور DNS برمی گرداند.

۵. برقراری ارتباط با وب‌سرور: سپس سرور DNS آدرس IP دریافت شده را به مرورگر انتقال می دهد. مرورگر سپس از طریق آدرس IP به وب سرور مربوطه متصل می شود.

۶. درخواست صفحه وب: مرورگر درخواست دریافت صفحه وب مورد نظر را از وب سرور می فرستد.

۷. پاسخ از وب‌سرور: وب سرور درخواست مرورگر را پردازش می کند و صفحه وب مورد نظر را به عنوان یک پاسخ HTTP به مرورگر ارسال می کند.

۸. نمایش صفحه وب: مرورگر دریافت پاسخ از وب سرور و صفحه وب را نمایش می دهد.

این فرآیند به صورت پیوسته برای هر درخواست وب که شما در مرورگر خود انجام می دهید تکرار می شود.

نام دامنه با میزبانی وب (Hosting یا Host) چه تفاوتی دارد؟

قبل از اینکه به بررسی تفاوت دامنه و هاست بپردازیم باید بدانیم که هاست چیست؟

زمانی که شما نام دامنه خود را از یک شرکت ثبت می‌کنید و میزبانی وب را از شرکت دیگری تهیه می‌کنید، برای اتصال دامنه به میزبانی وب لازم است تنظیمات Name Server را در پنل کنترل دامنه‌ی خود تغییر دهید.

هنگامی که شما دامنه‌ای را از شرکت ثبت کننده خریداری می‌کنید، شما قادر خواهید بود تنظیمات DNS (Domain Name System) خود را مدیریت کنید. در این تنظیمات، شما می‌توانید Name Serverهایی را مشخص کنید که برای دامنه شما استفاده شود. همچنین از شرکت میزبانی وب شما باید اطلاعات Name Serverهایی دریافت کنید که برای سرویس میزبانی وب شما ارائه می‌شوند.

پس از دریافت اطلاعات Name Server از شرکت میزبانی وب، شما باید به پنل کنترل دامنه خود در شرکت ثبت کننده‌ی دامنه وارد شوید و Name Serverهای دریافتی را در تنظیمات DNS خود وارد کنید. این عمل باعث می‌شود تا درخواست‌هایی که برای نام دامنه شما صادر می‌شوند، به سمت میزبانی وب شما هدایت شوند.

بعد از اعمال تغییرات DNS، زمانی که کاربران نام دامنه شما را در مرورگر خود وارد می‌کنند، درخواست‌های آن‌ها به Name Serverهای مشخص شده ارسال می‌شوند و سپس به میزبانی وب شما هدایت می‌شوند تا وبسایت مربوطه را بارگیری کنند.

در نتیجه، با خرید جداگانه دامنه و میزبانی وب و تنظیم Name Serverها، می‌توانید دامنه خود را به میزبانی وب دلخواه خود متصل کنید.

تفاوت بین نام دامنه و URL چیست؟

URL (Uniform Resource Locator) یا آدرس وب، شامل اطلاعات مختلفی است که برای دسترسی به یک منبع (مثلاً صفحه وب، تصویر، ویدئو، فایل و غیره) در اینترنت استفاده می‌شود. قسمت‌های اصلی یک URL عبارتند از:

۱. پروتکل (Protocol): نشان‌دهنده روش استفاده شده برای انتقال اطلاعات، مانند HTTP، HTTPS، FTP، SSH و غیره.
۲. دامنه (Domain): نشان‌دهنده نام منبع یا سایت وب است. در مثالی که ذکر کرده‌اید، derak.cloud نام دامنه است.
۳. مسیر (Path): نشان‌دهنده موقعیت دقیق منبع در سایت وب است. در مثالی که ذکر کرده‌اید، /blog مسیر صفحه خاصی در وب‌سایت است.

علاوه بر اینها، یک URL می‌تواند شامل اجزای دیگری نیز باشد، مانند پارامترها و آژاکس. این اجزا می‌توانند اطلاعات بیشتری را درباره منبع و مسیر آن فراهم کنند.

انواع مختلف نام دامنه

انواع مختلف نام دامنه

دامنه سطح بالا (Top Level Domain)

TLD یا دامنه سطح بالا، پسوندهایی هستند که در بالاترین سطح سیستم نام دامنه قرار دارند. آن‌ها به عنوان بخش آخر آدرس وب یک سایت ظاهر می‌شوند. TLD ها معمولاً بر اساس نوع سازمان یا مصارف خاص تعریف می‌شوند.

.com (commercial)، .org (organization) و .net (network) در حقیقت میانگین استفاده بیشتری را دارند و به عنوان پسوندهای دامنه عمومی بسیار شناخته شده هستند. این پسوندها به صورت عمومی برای هر نوع وبسایت مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اما همچنین تعداد زیادی TLD کمتر شناخته شده وجود دارد که برای استفاده‌های خاص یا صنایع خاصی تعریف شده‌اند. برخی از این TLD ها شامل .biz (business)، .club (club/organization)، .info (information) و .agency (agency) هستند که شاید برای مصارف عمومی توصیه نشود. با این حال، استفاده از این پسوندها برای صنایع خاص یا کسب‌وکارهای آنلاین ممکن است مناسب باشد.

در طول زمان، تعداد TLD ها رو به افزایش بوده است و احتمالاً در آینده نیز تغییراتی در این بخش اتفاق خواهد افتاد.

دامنه با کد کشور (Country Code Top Level Domain)

ccTLD (کد کشوری دامنه سطح بالا) نام دامنه خاص یک کشور است که با پسوند کد کشور به پایان می‌رسد. این نوع دامنه‌ها برای وب‌سایت‌ها و منابع آنلاینی استفاده می‌شوند که هدف آنها مخاطبان یک کشور خاص هستند.

به عنوان مثال، برای وب‌سایت‌هایی که مخاطبان خود را در ایران دارند، می‌توان از دامنه با پسوند .ir استفاده کرد. در حالی که برای وب‌سایت‌هایی که مخاطبان خود را در آلمان دارند، می‌توان از دامنه با پسوند .de استفاده کرد.

استفاده از ccTLD می‌تواند به وب‌سایت شما در جستجوی موتورهای جستجو در کشورهای مختلف رتبه بالاتری بدهد و همچنین به کاربران نشان دهد که وب‌سایت شما برای مخاطبان در کشور مورد نظر قرار داده شده است.

دامنه‌ی حمایت شده (Sponsored Top Level Domain)

دامنه‌های سطح بالای حمایت شده (sTLD) یا دسته‌ای از دامنه‌های سطح بالای عمومی هستند که توسط یک حامی مالی و نماینده جامعه خاصی پشتیبانی می‌شوند. این دسته از دامنه‌ها با استفاده از پسوند دامنه، مشخص می‌شوند و برای نشان دادن نوع و حوزه فعالیت سازمان یا نهادی استفاده می‌شوند.

برخی از مثال‌های رایج دامنه‌های sTLD عبارتند از:

– .edu: برای سازمان‌ها و مؤسسات مرتبط با آموزش و پژوهش در سطح عالی به کار می‌رود.
– .gov: به دولت‌ها و نهادهای دولتی اختصاص دارد.
– .mil: برای موسسات و سازمان‌های ارتش و نیروی هوایی استفاده می‌شود.
– .int: برای سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی استفاده می‌شود.
– .org: عموماً برای سازمان‌ها و نهادهای غیرانتفاعی به کار می‌رود.

هر کدام از این دسته‌ها از دامنه‌ها، برای نشان دادن نوع و محدوده فعالیت سازمان‌ها و نهادها در اینترنت استفاده می‌شوند.

چگونه یک نام دامنه (Domain) برای وب‌سایت خود انتخاب کنیم؟

چگونه یک نام دامنه برای وب‌سایت خود انتخاب کنیم؟

شرکت‌های ارائه دهنده دامنه ابزارهایی برای جستجوی نام دامنه ارائه می‌کنند که کاربران می‌توانند با استفاده از آن‌ها بررسی کنند که آیا یک نام دامنه قبلاً خریداری شده است یا خیر.

این ابزارها به صورت عمومی در دسترس هستند و اغلب قابلیت جستجوی آنلاین را فراهم می‌کنند. با استفاده از این ابزارها، می‌توانید نام دامنه مورد نظر خود را وارد کنید و بررسی کنید که آیا در دسترس است یا خیر. اگر نام دامنه قابل خریداری باشد، شما می‌توانید آن را ثبت نمایید.

ضمناً، برخی از این ابزارها امکاناتی مانند پیشنهاد نام دامنه مشابه و مرتبط را نیز ارائه می‌دهند تا به شما کمک کنند نام دامنه مناسب و برتری را انتخاب کنید.

به عنوان مثال، شرکت‌هایی مانند GoDaddy، Namecheap، Domain.com و Google Domains از جمله شرکت‌هایی هستند که اینگونه ابزارها را برای جستجوی و ثبت نام دامنه در اختیار کاربران قرار می‌دهند. با مراجعه به وبسایت یا استفاده از برنامه‌های موبایل آن‌ها، می‌توانید از این امکانات استفاده کنید.

چند نکته مهم برای انتخاب و ثبت دامنه (Domain)

این یک لیست مشاوره برای انتخاب نام دامنه مناسب است. بهتر است یک نام دامنه کوتاه، ساده و قابل حفظ انتخاب کنید که نام آن با برند کسب و کار شما یا موضوع مرتبط با آن همخوانی داشته باشد. در ادامه، فاکتورهایی که در انتخاب نام دامنه باید در نظر گرفته شوند، بیان شده است:

– برند: تلاش کنید نام دامنه خود را با نام برند کسب و کارتان هماهنگ کنید.
– سادگی: از نام دامنه‌ای استفاده کنید که ساده و قابل حفظ باشد؛ نام‌های طولانی و پیچیده را بهتر است استفاده نکنید.
– صحافی صحیح: املای نام دامنه خود را دقیقاً بررسی کنید و از اشتباهات املایی جلوگیری کنید.
– اعداد و خط تیره: بهتر است از اعداد ۰ که شبیه به حرف “o” هستند، خودداری کنید و از استفاده از خط تیره یا آندرلاین به حداقل برسانید.
– پسوند (TLD): انتخاب پسوند معروف و رایج مثل “.com” بهترین گزینه است.
– خرید دامنه‌های مشابه: پیشنهاد می‌شود تمامی یا حداقل چند نام دامنه مشابه با نام اصلی خود را خریداری کنید تا از سوءاستفاده دیگران جلوگیری کنید.

با در نظر گرفتن این ملاحظات، شما می‌توانید یک نام دامنه مناسب را انتخاب کنید و از راهنمای خرید هاست و دامنه استفاده کنید.

خرید دامنه

بعد از اینکه متوجه شدید دامنه چیست به موضوع خرید دامنه می‌پردازیم. برای خرید دامنه (Domain) نیاز است به یک شرکت ارائه دهنده خدمات ثبت دامنه مراجعه کنید. در حال حاضر، وجود بسیاری از این شرکت‌ها روی وب وجود دارد که می‌توانید از آنها خدمات خرید دامنه را دریافت کنید.

هنگام انتخاب یک شرکت ارائه دهنده دامنه، موارد زیر را در نظر بگیرید:

  1. قابلیت اعتماد: اطمینان حاصل کنید که شرکت مورد نظر دارای رتبه بالا و بهترین عملکرد در صنعت است. بررسی نظرات کاربران، امتیازها و بررسی‌های مستقل می‌تواند در این بخش کمک کند.
  2. قیمت: هزینه ثبت و تمدید دامنه را با هزینه‌های شرکت‌های دیگر مقایسه کنید. برخی از شرکت‌ها ممکن است قیمت‌های مخفی داشته باشند، پس مطمئن شوید که هزینه کلی را در نظر بگیرید.
  3. خدمات اضافی: برخی از شرکت‌ها امکانات اضافی مانند پنل کنترل قدرتمند، ایمیل‌های سفارشی، SSL رایگان و غیره را ارائه می‌دهند. بررسی کنید که شرکت مورد نظر چه خدمات اضافی را به عنوان بسته‌ای راحت و کاربردی ارائه می‌دهد.
  4. پشتیبانی مشتریان: اطمینان حاصل کنید که شرکت دارای پشتیبانی مشتریان قوی و دسترسی آسان است تا در صورت بروز مشکلات یا سوالات، به شما کمک کند.

همچنین، درصورت تمایل به حفظ امنیت نام دامنه خود در برابر خریداری ناخواسته، می‌توانید از خدمات ثبت دامنه پنهان استفاده کنید. این خدمات به شما کمک می‌کنند تا اطلاعات شخصی خود را در فهرست عمومی WHOIS نمایش ندهید.

با انتخاب یک شرکت قابل اعتماد و ثبت نام دامنه با مدت زمان مورد نظر، می‌توانید دامنه مورد نظر خود را بدون مشکلات خاصی ثبت و استفاده کنید.

جمع‌بندی

امیدواریم این مقاله به شما کمک کرده باشد تا متوجه شوید که نام دامنه چیست و دامنه‌ها چگونه کار می‌کنند، تا بتوانید یک نام مناسب برای وب‌سایت خود انتخاب و خریداری کنید.

۵/۵ - (۱۰ امتیاز)
اشتراک‌گذاری مطلب

درباره نویسنده

نظرات و پرسش‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *