سئو وردپرس چیست؟ بیشتر سایتها در ایران از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده میکند و همین موضوع باعث شده که سئو سایت وردپرسی هم بهشدت پراهمیت شود. در هر کسبوکار آنلاین سئو بسیار پراهمیت شده است و افراد زیادی هم به دنبال آن هستند. اما خوب در همین حال سؤالاتی برای بسیاری از کاربران پیش میاد که وردپرس چیست؟ چرا باید اصلاً وردپرس خود را سئو کنیم؟
چه چیزهایی در بهینه سازی سایت وردپرسی تأثیر دارد؟ این سؤالاتی است که ممکن است برای شما پیش بیاید و جواب هرکدام را به خواهید بدانید. ما دقیقاً قصد داریم در این بخش کامل درباره سئو سایت وردپرسی صحبت کنیم و به تمام سؤالاتی که در بالا پرسیده شد جواب دهیم. پس این مقاله آموزشی را از دست ندهید و تا آخر این بخش از آموزش سئو همراه سایت کافه وردپرس باشید.
وردپرس چیست؟
قبل از اینکه به سراغ سئو سایت وردپرسی برویم باید با خود وردپرس آشنا شوید و بدانید که وردپرس چیست. در واقع وردپرس یک نوع سیستم مدیریت محتوایی است که با استفاده از این سیستم مدیریت محتوا میتوانید یک سایت فوقالعاده را بدون دانش برنامهنویسی بالا بیاورید. از دو اجزای اصلی قالب و افزونه تشکیل شده است و خود سیستم مدیریت محتوای وردپرس رایگان عرضه شده اما برخی از قالبها و افزونههای این سیستم بهصورت پریمیوم عرضه شده است.
در حال حاضر سایتهای زیاد و معروفی در ایران و دنیا وجود دارند که از این سیستم مدیریت محتوا استفاده میکنند. برای مثال سایت دیجیکالا مگ، بلاگ دیوار، سایت کاخ سفید، سایت رسمی کشور سوئد و… با وردپرس ساخته شدهاند. در ادامه به این موضوع میپردازیم که سئو وردپرس چیست؟
سئو وردپرس چیست؟
اما حالا که با وردپرس آشنا شدهاید باید به این موضوع بپردازیم که سه وردپرس چیست. از زمانی که سیستم مدیریت محتوای وردپرس انتشار یافت مانند الان اینقدر این سیستم پیشرفته نبود. اما در حال حاضر این وردپرس با موتورهای جستجوی گوگل رابطه بسیار خوبی دارد و یک سری المانهایی برای سئو سایت وردپرسی وجود دارد.
در آن زمان قبل از بهوجودآمدن وردپرس سایتها باید بهصورت برنامهنویسی شده و تخصصی جلو میرفتند. همین موضوع باعث میشد تا خیلی از سایتها به سئو سایت خودشان ضربههای بسیاری بخورد. اما الان با وردپرس سئو خیلی راحتتر و سادهتر انجام میشود. الان که دیگر میدانید وردپرس چیست باید به سؤال بعدی که چرا باید وردپرس خود را سئو کنیم میپردازیم.
توصیه میکنم حتما مقاله سئو سایت فروشگاهی را برای درک بهتری مطالب مطالعه کنید.
چرا وردپرس بهترین سیستم مدیریت محتوا از نظر سئو است؟
امکان تغییر و اصلاح آدرس صفحات (Permalinks): در وردپرس، شما میتوانید ساختار آدرس صفحات را تغییر داده و به صورت سفارشی تنظیم کنید. این قابلیت به شما اجازه میدهد آدرسهای صفحات را بر اساس نام مطلوب یا ساختار خاصی که میخواهید داشته باشید، تعریف کنید.
اضافه کردن متادیتا (Metadata) بصورت خودکار: وردپرس به طور خودکار متادیتاهای مهم مانند عنوان (تایتل) و توضیحات متا (meta description) را به صفحات سایت اضافه میکند. این اطلاعات مهم برای بهبود رتبهبندی سایت شما در نتایج جستجو هستند و با استفاده از افزونهها و قالبهای مناسب، شما میتوانید این متادیتاها را به صورت سفارشی تنظیم کنید.
سئوی تصاویر: وردپرس امکاناتی را برای بهبود سئو تصاویر فراهم میکند. شما میتوانید برای هر تصویر عنوان (alt text) و توضیحات (caption) مناسب تعیین کنید. همچنین، با استفاده از افزونههای سئو مخصوص، میتوانید تصاویر را بهینه کنید و از نامگذاری مناسب برای فایلهای تصویر استفاده کنید.
تجربه کاربری: وردپرس امکانات و قابلیتهای بسیاری را برای بهبود تجربه کاربری سایت فراهم میکند. شما میتوانید از پوستهها و افزونههای مختلف استفاده کنید تا ظاهر و عملکرد سایت را به دلخواه خود تغییر دهید و تجربه کاربری را بهبود بخشید.
سرعت بارگذاری: وردپرس ابزارها و روشهای مختلفی را برای بهبود سرعت بارگذاری سایت ارائه میدهد. پوستههای بهینهسازی شده و افزونههای مدیریت کش (caching) میتوانند به شما در بهبود سرعت بارگذاری کمک کنند. همچنین، بهینهسازی تصاویر و استفاده از فشردهسازی مناسب نیز میتواند سرعت بارگذاری را افزایش دهد.
سازگاری با موبایل: یکی از جنبههای بسیار مهم در طراحی وبسایت است. با توجه به اینکه بیش از ۶۰ درصد جستجوها از طریق گوشیهای موبایل انجام میشود، نمایش صحیح و بهینه سایت در دستگاههای همراه بسیار حائز اهمیت است.
چرا باید وردپرس خود را سئو کنیم؟
یکی از سؤالات پرتکراری که به وجود میآید این است که چرا باید وردپرس خود را سئو کنیم و به سئو سایت وردپرسی خود اهمیت دهیم. در واقع سئو وردپرس با بهینهسازی معمولی هیچ تفاوتی ندارد اما یک سری نکات و مسائلی است که باید در سئو سایت وردپرسی خود به آن دقت کرده و آنها را اجرا کنید. همانطور که گفته شد این نکات بسیار ریز هستند و باید آنها را رعایت کنید. برای مثال یکی از نکاتی که بسیار در سئو بهینهسازی سایت تأثیرگذار است سرعت سایت میباشد.
برای همین سرعت سایت وردپرسی با سایت برنامهنویسی شده بسیار تفاوت دارد و این کار در سئو وردپرس بسیار راحتتر صورت میگیرد. اما اصلاً نگران اینجور موضوعات نباشید چون قرار است در این مقاله بهینهسازیهایی که مربوط به سایتهای وردپرسی میشوند را به طور کامل به آنها بپردازیم و آنها را توضیح دهیم. البته سئو سایت وردپرسی هم هزینههای خود را به همراه دارد که در مقاله هزینه سئو سایت وردپرسی به این موضوع اشاره کردهایم.
چکلیست سئو وردپرس
میرسیم به مهمترین بخش سئو سایت وردپرسی که چکلیست سئو است. این چکلیست بسیار در سئو سایت وردپرسی به شما کمک میکند و با استفاده از این چکلیست میتوانید ببینید که کدام موارد را اجرا کرده و کدام را اجرا نکردهاید. در این شکلی است مواردی که گفته میشود تماماً برای سایتهای وردپرسی یا مربوط به این نوع سیستم میباشد که باید آنها را رعایت کنید. برخی از این موارد بهصورت کلی هستند و فرقی نمیکند که سایت شما با سیستم مدیریت محتوای وردپرس ساخته شده یا بهصورت برنامهنویسی شده است. اما درهرصورت باید این موارد را رعایت کنید و به حل این مشکلات بپردازد.
ایجاد نقشه سایت یا sitemap برای سایتهای کوچک اجباری نیست ولی داشتن آن باعث گزارشهای بهتری از گوگل سرچ میشود.
ایجاد نقشه سایت XML Sitemaps
یکی از راههایی که بسیار به ایندکس سریع صفحات شما و سئو سایت کمک میکند ایجاد نقشه سایت است که این کار باعث میشود تا رباتهای گوگل صفحات شما را سریعتر ایندکس کنند. در سایتهای وردپرسی با استفاده از افزونه یواست سئو، افزونه رنک مث، افزونه xml sitemap و… میتوانید به ایجاد نقشه سایت بپردازید. در بیشتر مواقع وقتی این پلاگینها را نصب و فعالسازی میکنید، بهصورت خودکار برای شما نقش سایت ایجاد میکند اما نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که نباید همزمان دو الی سه افزونه روی سایت وردپرسی خود داشته باشید؛ چرا که میتواند به سئو سایت وردپرسی خود ضربه بزند.
ایجاد نقشه سایت یا sitemap برای سایتهای کوچک اجباری نیست ولی داشتن آن باعث گزارشهای بهتری از گوگل سرچ میشود.
ساخت نقشه سایت برای بهبود سئو و یکنواخت کردن ساختار سایت بسیار مفید است. در وردپرس، شما میتوانید از افزونههای SEO مانند Yoast SEO یا Rank Math استفاده کنید تا به صورت خودکار نقشه سایت را بسازید.
برای ساخت نقشه سایت در وردپرس با استفاده از افزونه Yoast SEO،یتوانید مراحل زیر را دنبال کنید:
- نصب و فعالسازی افزونه Yoast SEO از منوی “افزونهها” در پنل مدیریت وردپرس.
- پس از فعالسازی، به قسمت “SEO” در منوی سمت چپ بروید و بر روی “ابزارها” کلیک کنید.
- در بخش “نقشه سایت XML”،ر روی “نقشه سایت XML را روشن کنید” کلیک کنید.
- تنظیمات نقشه سایت را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که تمام بخشهای مورد نظر شما در نقشه سایت قرار گرفتهاند. میتوانید تنظیمات پیشرفتهتری را نیزنجام دهید.
- ذخیره تغییرات و خروج از صفحه.
بعد از انجام این مراحل، نقشه سایت XML شما در آدرس “https://example.com/sitemap_index.xml” (جایگزین example.com با آدرس واقعی سایت خود) قابل دسترسی خواهد بود.
با استفاده از این روش، شما میتوانید نقشه سایت کاملی را برای سایت خود ایجادنید و به موتورهای جستجو اطلاعات دقیقی درباره ساختار و محتواهایتان ارائه دهید.
ثبت نقشه در کنسول گوگل
شما بعدازاین که نقشه سایت را تهیه کردید برای اینکه اطلاعات بیشتری در مورد سایت خودتان به دست بیاورید و آن را بتوانید بررسی کنید نیاز است که در گوگل سرچ کنسول ثبت کنید. برای ثبت در گوگل سرچ کنسول ابتدا وارد بخش ایندکس index شوید و بر روی گزینه sitemaps کلیک کنید و در قدم بعدی برای اضافهکردن نقشه سایت خود به گوگل سرچ کنسول آدرس سایت خود را در بخش Add a new sitemap وارد کنید.
در آخر کار هم روی گزینه Submit کلیک کنید. شما بعدازاین کار میتوانید متوجه شوید که چه تعداد از صفحات و نوشتههای سایت شما از طریق نقشه سایت شناخته شده است و یا چه تعداد از آنها ایندکس شده است و همچنین از این به بعد گوگل نقشه سایت شما را بررسی خواهد کرد. این کار به صورت مستقیم در بهینه سازی وردپرس شما تاثیر نمیگذارد اما به قطعا به صورت غیر مستقیم تاثیرگذار است.
نصب افزونههای سئو وردپرس
در هر سایت وردپرسی یکی از راههایی که برای سئو سایت وردپرسی پیشنهاد میشود نصب افزونههای سئو وردپرس است. پلاگینهای زیادی در این زمینه وجود دارد که به شما کمک میکند تا بتوانید بهینهسازی داخلی سایت خود را در نظر داشته باشید. این پلاگینها همانطور که در بالا گفته شد ساخت نقشه سایت، تجزیهوتحلیل سئو مقالات سایت، ریدایرکت کردن صفحات و… به شما کمک میکند. هرکدام از این پلاگینها دارای مزایا و معایبی هستند اما اگر میخواهید یک پلاگین پرقدرت برای سئو داخلی سایت خود داشته باشید، بهتر است از دو پلاگین یواست سئو و رنک مث استفاده کنید.
افزونه یواست سئو
افزونه یواست سئو یکی از پلاگینهایی است که در مخزن وردپرس وجود دارد و شما با نصب و فعالسازی این افزونه میتوانید به بررسی سئو داخلی سایتتان بپردازید. یواست سئو در بین سئوکاران بسیار محبوب است و بسیاری از سایتهایی که از سیستم مدیریت محتوا وردپرس استفاده میکنند افزونه یواست سئو را بر روی مخزن وردپرس خود نصب کردهاند.
افزونه رنک مث
رنک مث هم یکی دیگر از پلاگینهایی است که در بین سئوکاران محبوب شده است. این افزونه چند سالی است که رقیب جدی یواست سئو بهحساب میآید و عملکرد بسیار خوبی را به همراه دارد. این پلاگین هم امکانات بسیار زیادی را به سئوکاران میدهد و یکی از ابزارهای مفید برای بهینهسازی وردپرس بهحساب میآید.
انتخاب هاست مناسب
بیشتر مواقع بسیاری از مدیران سایت سئو کاران نمیدانند که مشکل اصلی سرعت سایت آنها هیچ چیزی جز هاست آنها نمیباشد. بهجرئت میتوان گفت انتخابهاست مناسب برای سایت در سئو وردپرس آنها بسیار تأثیرگذار است. اینکه حالا هاستی که انتخاب میکنیم چه مدل و چه نوعی باشد و یا از چه شرکتهایی آن را خریداری کنیم بستگی به نوع سایت و عملکرد شما دارد. برای مثال اگر سایت شما از تعداد روزانه بازدید زیادی برخوردار است حتماً باید هاست اختصاصی برای آن بگیرید و از آن استفاده کنید. در آن طرف اگر بازدید سایت شما زیاد نیست بهتر از همان هاستهای معمولی استفاده کنید.
شما باید به این نکات بهینه سازی سایت وردپرس خود دقت لازم را داشته باشید.
ایندکس دستهبندیها و نوشتههای محصول
شما به انجام این کار میتوانید به یک ارتباط مفید و سازگار با گوگل داشته باشد و در نتیجه باعث شود که شما ترافیک بالایی دریافت کنید. این کار باعث میشود سئو وردپرس شما مثبت باشد و تأثیرگذار است و همچنین میتواند باعث بهبود رتبه شما در نتایج گوگل شود ما به شما پیشنهاد میکنیم که این کار را انجام بدهید.
اغلب قالبهای وردپرس دستهبندیها را نشان میدهد ولی شما با انجام این کارهایی که در ادامه به شما آموزش میدهیم میتوانید که دستهبندی محصولات را در سایت خود قابلمشاهده کنید. شما برای این کار میتوانید ابتدا وارد تنظیمات افزونه در منوی اصلی شوید و در مسیر سئو بهظاهر جستجو رفته بر روی گزینه طبقهبندیها کلیک کنید در قدم آخر روی گزینه نمایش دستهها در نتایج جستجو کلیک کنید.
چگونه در یواست سئو دستهبندیها را ایندکس کنیم؟
روش دوم این که شما میتوانید انجام دهید این است که نوشتههایی را که میخواهید ایندکس خود را بنویسید. برای این کار به بخش نوشتهها رفته و به قسمت دستهبندیها مراجعه کنید و در قدم بعدی دکمه ویرایش را بزنید و هر متنی را که میخواهید وارد کنید و در آخر برای اعمال تغییرات روی دکمه بهروزرسانی کلیک کنید.
چگونه صفحات بیارزش را نو ایندکس کنیم؟
احتمالاً در سایت شما هم یک سری صفحات وجود دارد که برای کاربران و برای شما بیارزش است و مطالب مفیدی را در اختیار هیچکس قرار نمیدهد. برخی از این صفحات در واقع برچسبها هستند شما برای اینکه این صفحات را حذف کنید و باعث نشوید که گوگل آنها را ایندکس کند باید به بخش طبقهبندیها رفته و گزینه نمایش برچسبها در نتایج جستجو را غیرفعال کنید. شما همچنین میتوانید صفحات بایگانی شده را حذف کنید این صفحات یکی دیگر از مواردی هستند که باعث میشود که توسط گوگل شناسایی و ایندکس شود و شما میتوانید از آن جلوگیری کنید.
انتخاب قالب و افزونه مناسب
برای اینکه بتوانید سئو سایت وردپرسی خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهید باید قالب و افزونه مناسبی را برای سایت وردپرسی خود انتخاب کنید. قالب و افزونه مناسب میتواند بهسرعت سایت شما کمک زیادی را کند. سرعت یکی از عواملی است که افزایش رتبه سایت شما تأثیر زیادی را دارد و گوگل هم به این موضوع در سال ۲۰۲۲ اهمیت زیادی را میدهد.
از اسکیماها استفاده کنید!
یکی دیگر از راههایی که باعث بهینه سازی وردپرس میشود استفاده از اسکیماها برای صفحات است. فرقی نمیکند که سایت شما چه نوع سایتی است و به چه شکل جلو میرود مهم این است که بتوانید از اسکیماها برای وبسایت خود استفاده کنید. البته نکته قابلذکر این است که تمامی اسکیماها داخل ایران کاربردی نیست و خیلی از آنها داخل ایران کار نمیکنند. اسکیماهایی که داخل ایران بسیار کاربردی هستند: FAQ، Product و… است که شما هم میتوانید از آن استفاده کنید.
رفع خطاهای سایت
رفع خطاهای سایت یکی از روشهای بهینه سازی سایت وردپرسی است که این کار باعث میشود گوگل اعتماد بیشتری به شما و سایتتان داشته باشید. خطاهای زیادی داخل سایت ممکن است رخ بدهد که یکی از مهمترین خطاها، خطا ۴۰۴ است. این خطا در بسیاری از سایتهای وردپرسی رخ میدهد و باعث میشود سایت امتیاز منفی را نزد گوگل به همراه داشته باشد. در اولین قدم شما باید سعی کنید این صفحات را ریدایرکت کنید.
در آخر هم حتماً به بررسی سئو سایت وردپرسی خود بپردازید تا چنین مشکلاتی را به همراه نداشته باشید.
بررسی وضعیت دسترسی سایت برای موتورهای جستجو
وبسایت وردپرس این قابلیت را به مدیران سایت ارائه میدهد تا از نمایش سایت در صفحه نتایج موتورهای جستجو جلوگیری کنند. برای بررسی فعال بودن این ویژگی، به قسمت “تنظیمات” وردپرس بروید و در صورت فعال بودن این گزینه، تیک آن را بردارید.
تنظیم تایید نظرات به صورت دستی
یکی از مسائلی که برای وبلاگها وجود دارد، استفاده ناخواسته از قسمت نظرات توسط رباتها و افرادی که لینکها و محصولات خود را معرفی میکنند و نظرات بیربط ثبت میکنند. بهترین راه برای مقابله با این مسئله، تنظیم نمایش نظرات پس از تأیید ادمین سایت است. برای انجام این کار، به قسمت تنظیمات وردپرس بروید و در بخش گفتگو، گزینه “دیدگاهها بصو۰رت دستی تأیید شوند” را فعال کنید. این کار به شما امکان میدهد تا قبل از نمایش هر نظر، آن را تأیید کنید و نظم و کیفیت نظرات را حفظ کنید.
جمعبندی
هر روز پیش رفته تکنولوژی در آن زمان شما باید برای طراحی یک سایت از زبانهای برنامهنویسی مختلف استفاده میکردید و برای اینکه بتوانیم سایت خود را طراحی کنید باید زبانهای برنامهنویسی زیادی را یاد میگرفتیم و از آنها استفاده میکردید. اما در حال حاضر با پیشرفت این موارد سیستم مدیریت محتوایی به نام وردپرس ظاهر شد که خیلی دنیای سایت رو متحول کرد.
اما خوب سئو سایت وردپرسی با سئو سایت برنامهنویسی شده کمی متفاوتتر است و برای سئو وردپرس باید عملیاتی را دهید. ما در این مقاله آموزشی کامل درباره تمامی این مسائل صحبت کردیم که اولازهمه شما را با وردپرس آشنا کردیم و بعد هم گفتیم که سئو وردپرس چیست. بعد از آن هم گفتیم که چرا باید وردپرس خود را سئو کنیم و یک چکلیست در این باره به شما عزیزان دادیم. امیدوارم که از این مقاله آموزشی بهره لازم را برده باشید و اگر این مقاله برای شما مفید بود و آن را با دیگران به اشتراک بگذاریم.
پیروز و سربلند باشید.